dilluns, 7 d’abril del 2014

CARRERS AMB LLIGAMS ARTÍSTICS

Marge Nord del carrer Vayreda

Tot i que els  agraïments es posen més sovint al final dels escrits, llibres, llistats de crèdits en les pel·lícules, etc... vull començar la meva entrada al bloc amb el reconeixement cap els col·legues blocaires que ens il·lustren sobre els carrers de Barcelona; sobre l'origen dels seus noms; ens forneixen històries, llegendes i anècdotes; ens n'ofereixen imatges i ens faciliten la seva localització. 
I molt especialment a la Rosa Albiach, el bloc de la qual porta per títol, precisament, "El nom dels carrers de Barcelona" i en fa una aplicació específica i de qualitat excel·lent.

Doncs bé, portant jo aquest bagatge en  el meu si, i caminant pel  Passeig de la Vall d'Hebron, em vaig trobar que a la seva vora enjardinada hi havia un mosaic a terra, envoltat de flors (obra dissenyada per J.ROURA G., del ceramista N.VALLVÉ i el decorador J.FUMENTI. Barcelona - 1966), representant un conjunt de carrers d'una zona propera -el barri de Montbau- els noms dels quals tenien un artístic lligam.
Em va venir de seguida el desig de disfressar-me i, abillat de Rosa Albiach, anar a visitar tot aquell racó, fer-ne fotos i evocar tots els bells pensaments i emocions que tant artístics  noms de carrer reportaven i rememorar o descobrir els il·lustres artistes que proposaven.
És veritat que hi ha a Barcelona altres indrets on el conjunt de carrers del seu entorn comparteixen noms amb característiques que els hi fan de lligam. A vegades són geogràfiques, altres històriques. Fins i tot hi ha ciutats que, donant-se aires de pragmatisme, han optat per designar les vies públiques a base de números o lletres. Qui no s'ha imaginat mai transitant per la Cinquena Avinguda de Nova York?, entre els carrers 75 i 76, per exemple. O bé pel carrer E de Mequinensa, a la vora de l'Ebre, on han exhaurit tot l'abecedari en el nomenclàtor urbà.
Però, col·legues de bloc!, a mi m'ha omplert de satisfacció i orgull veure tot una part important d'un barri ciutadà dedicant els seus carrers a les arts i als artistes.

Fixeu-vos-hi bé: Carrer de la Poesia;



Parc vora el carrer Poesia

Carrer de la Música; Carrer de l'Arquitectura; Carrer de la Pintura; Carrer de l'Escultura i també Carrer de la Ceràmica.






Aquestes denominacions figuren en tant que genèriques. Però després els sentiments s'enlairen quan vas descobrint com, delicadament, hi ha noms enaltint: 
el Ritme, l'Harmonia, la Cançó, la Lírica,  la Dansa, la Mímica, la Pantomima i per fi les Muses.

Part final del carrer de l'Harmonia
Carrer de l'Harmonia, part alta



I això no és tot. Després d'aquest homenatge a les arts es fa honor a alguns dels més destacats artistes que ens han delectat amb obres a elles referides.

En són una mostra: els pintors Vayreda,


Detall dels ornaments del carrer Vayreda

Roig i Solé, Sorolla, Zuloaga, Zurbarán;

Plaça Zurbaran
els arquitectes Domènech i Montaner, Martorell, Puig i Cadafalch; els escultors Clarà Ayats, Benlliure;
Carrer Benlliure
l'escriptor Joan Sales i el dramaturg Muñoz Seca
Jardins de Pedro Muñoz Seca


Jardins de Pedro Muñoz Seca
Queden també a prop els carrers de  Jorge Manrique, Juan de Mena i  Berruguete i una mica més enllà el d'Hipàtia d'Alexandria i els Jardins de Frida Kahlo.

Vaig sortir del barri mirant de recordar poemes i tractant de fer-ne algun. Però sobretot taral·lejant cançons  i amb el pit ben eixamplat.

Fotos: R.Aromí

2 comentaris:

  1. Aquesta entrada a fet que també et tingui en la llista de "Visites a Barcelona, itineraris de bons companys"

    ResponElimina
  2. Gràcies per descobrir-me aquesta part de Barcelona, que desconec, i on has combinat molt bé la poesia, la música, l'escultura i la pintura. Tot un homenatge a les arts.

    ResponElimina